Det australiensiska köket

Det har funnits människor i Australien i omkring 50 000 år. Dessa människor åt föda från djur- och växtriket, baserat på den australiensiska floran och faunan; känguru var till exempel en vanlig kötträtt. År 1788 koloniserade Storbritannien Australien och de europeiska bosättarna tog med sig sin matkultur från Europa, främst från just Storbritannien. Stora farmer med kor, får och veteproduktion växte fram för att tillgodose den stora efterfrågan på kött, bröd och andra vetebaserade livsmedel.restaurang i Sydney

Efter andra världskriget bedrevs stora kampanjer för ökad tolerans mellan olika kulturer och starka influenser från Asien etablerades i matkulturen. Även Miami har influerats av denna del av världen och vill du se det med egna öga rekommenderar vi att du bokar ett hotell i Miami.

Idag ligger trenden på ekologiskt odlad mat, miljömedvetenheten är stor. När det lagas mat i de australiensiska hemmen är det väldigt vanligt att man grillar kött (ekologiskt såklart!) av olika slag.

I Sydney finns ett stort utbud av snabbmatsrestauranger och Fish & Chips är en omåttligt populär rätt.

Sydneys flottaste restauranger

Sydney är kulturmötenas huvudstad. Det finns få nationaliteter som inte representeras i utbudet av restauranger och oavsett om man är sugen på italienskt, grekiskt, japanskt eller spanskt kök så finns det kvalitetsalternativ i Sydney.

Den som vill äta och dricka med klass, och samtidigt lägger stort värde på atmosfär och service, har många intressanta val av restauranger:

  • Momofaku Seiobo
  • Rockpool on George
  • Quay
  • Sepia
  • Aria
  • Gastro Park

Alla restauranger på listan ovan har erhållit minst två (vissa tre) hattar från Sydney Morning Herald’s Good Food Guide, vilket är mycket goda betyg.

Bra snabbmat

Är man lagd åt andra hållet och hellre äter rejält och billigt framför sofistikerat och dyrt, så har man också mängder av val i Sydney. Staden myllrar av snabbmatsställen:

  • Oporto är som KFC, fast fräscht och gott.
  • Paddy’s Pies serverar mumsiga pajer som kan intas på plats, eller på språng.
  • Charlie & Co gör Sydneys godaste hamburgare!
  • Din Tai Fung är en taiwanesisk restaurangkedja som bjuder på riktigt fantastiska smakupplevelser till schyssta priser.

Vin

Australien är den fjärde största exportören av vin i hela världen med en export på över 760 miljarder liter vin per år. Utöver det dricker australiensarna själva en hel del vin – närmre 500 miljoner liter per år. I New South Wales, vari Sydney ligger, dricks det mest vin i hela landet och Hunter’s Valley, som ligger ca 13 mil från Sydney, är ett av flera välkända vinproduktionsområden i delstaten.